Kleine Kredieten Corona garantieregeling

En hoe vraag je die aan?

Wat is de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC)?

Vanaf half mei 2020 is er voor kleine bedrijven een speciaal overbruggingskrediet, de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC). Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je de KKC aan?

Met de KKC staat de overheid garant

De coronacrisis treft veel bedrijven. De oorspronkelijke maatregelen van 17 maart waren voornamelijk verlichtend voor bestaande bedrijven met een redelijk grote financieringsbehoefte. Kleine ondernemers of ondernemers met een kleine kredietvraag konden terecht bij Qredits, maar dit was niet voldoende. Hier was namelijk geen garantstelling van de overheid van toepassing, zoals bij de BMKB wel het geval is. Met de KKC staat de overheid ook bij kleine kredieten (van banken en andere financierders) garant, namelijk voor 95% van de kredietwaarde.

Wat houdt de Kleine Kredieten Corona garantieregeling in?

Je kunt tussen de € 10.000 en € 50.000 lenen, bij een aangesloten financierder. De looptijd van de lening is maximaal 5 jaar en het rentetarief is maximaal 4%. Ook betaal je, net als bij de BMKB, een eenmalige premie als vergoeding aan de staat. Dit bedraagt 2% van de waarde. Je kunt onder andere terecht bij de banken ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank. Andere financierders die de BMKB-C (de verruiming van de BMKB vanwege corona) mogen aanbieden, mogen ook de KKC aanbieden.

Wat zijn de voorwaarden van de KKC?

De KKC telt wel een aantal voorwaarden:

  • Je financieringsbehoefte is tussen de € 10.000 en € 50.000

  • Je jaaromzet is hoger dan € 50.000

  • Je bedrijf was voor de coronacrisis voldoende winstgevend

  • Je bedrijf is ingeschreven in de KvK voor 1 januari 2019

Hoe vraag je de KKC aan?

Je kunt de aanvraag indienen bij een van de aangesloten banken of alternatieve financierders. De komende dagen wordt de regeling uitgewerkt, deze zal vanaf half mei beschikbaar zijn.