Investeringssubsidie - SPIN Ondernemerscoach Voorschoten

Voordelig investeren in duurzame energie voor woningeigenaren én zakelijke gebruikers

 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een populaire subsidieregeling bij woningeigenaren. Maar ook ondernemers en andere zakelijke partijen kunnen gebruik maken van deze investeringssubsidie. Biedt deze investeringssubsidie mogelijkheden voor jouw onderneming?

Wat is ISDE?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers die willen investeren in duurzame energie. Concreet betekent dat een tegemoetkoming in de kosten als je een duurzame warmte-installatie aanschaft.

Bovendien kunnen leveranciers en installateurs van producten als warmtepompen, zonneboilers en isolatiematerialen, hun product(en) aanmelden voor subsidie. Zo weten afnemers meteen dat ze een tegemoetkoming kunnen krijgen als ze zo’n duurzaam product aanschaffen.

ISDE 2021: uitgebreid en meer budget

In 2021 is de ISDE uitgebreid en verder in overeenstemming gebracht met de afspraken in het Klimaatakkoord. De term ‘en Energiebesparing’ is toegevoegd aan de oorspronkelijke naam, omdat energiebesparing ook een belangrijk punt is in het Klimaatakkoord.

Bovendien is er meer budget beschikbaar gesteld: in totaal is er 164 miljoen euro beschikbaar aan ISDE-subsidie. Ook zijn er nu tegemoetkomingen beschikbaar voor isolatiematerialen en aansluiting op het warmtenet.

Voor mkb-bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting is het per 1 januari mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen en (kleinschalige) windmolens.

Doelgroepen ISDE

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) maakt onderscheid tussen verschillende doelgroepen. In grote lijnen: zakelijke gebruikers en woningeigenaren (particuliere gebruikers). Voor elke doelgroep gelden andere mogelijkheden en andere voorwaarden. Een belangrijk verschil is dat zakelijke gebruikers de ISDE van tevoren moeten aanvragen, terwijl particulieren dat achteraf moeten doen. Check voor de meest recente voorwaarden de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar in het kort komt het hierop neer:

ZAKELIJKE GEBRUIKERS (ISDE VAN TEVOREN AANVRAGEN) PARTICULIERE GEBRUIKERS (AANVRAAG ACHTERAF)
Zakelijke gebruikers VvE’s Woningeigenaren
Warmtepompen
Zonneboilers
Zonnepanelen
Windturbines
Warmtenet
Isolatie

ISDE voor het mkb

Ondernemers die hun kantoorpand willen verduurzamen kunnen in aanmerking komen voor ISDE-subsidie. Zo kun je met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine laten installeren.

Het is belangrijk dat je de subsidie aanvraagt vóórdat je een overeenkomst sluit met de leverancier van het duurzame product. Verder heb je geen recht op subsidie als je eerder ook andere subsidies voor de installatie hebt gekregen.

De ISDE-subsidie op kleinschalige windturbines en zonnepanelen loopt tot en met 31 december 2022.

VvE’s

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben volop mogelijkheden om hun appartementengebouw(en) duurzamer te maken. Zij kunnen subsidie aanvragen op een breed scala aan verduurzamingsproducten: warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, kleinschalige windturbines, isolatiemaatregelen en een centrale aansluiting op warmtenet.

Voorwaarden voor zakelijke gebruikers

Dit zijn enkele voorwaarden waaraan je als zakelijke gebruiker moet voldoen als je een ISDE aanvraagt:

  • Je hebt een KvK-nummer (uitzondering voor particuliere commerciële verhuurders als het gaat om een warmtepomp of zonneboiler)

  • Je moet de aanvraag vooraf doen

  • Installatie is in Nederland

  • Ingebruikname van de installatie is binnen 12 maanden na beslissing over subsidieaanvraag

  • Je moet kunnen bewijzen dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd

  • Het apparaat waarvoor subsidie is aangevraagd wordt niet binnen een jaar verkocht of verwijderd

  • Je mag geen subsidies stapelen of combineren

Je kunt je aanvraag indienen op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Producten aanmelden voor ISDE

Leveranciers, fabrikanten, bouwinstallatiebedrijven en installatiebedrijven kunnen een product aanmelden voor de ISDE-subsidielijst. Dat geldt voor apparaten, zoals zonneboilers, maar ook voor isolatiematerialen en hoogrendementsglas. Apparaten kun je aanmelden voor de ISDE-apparatenlijst, isolatiematerialen kun je aanmelden voor een maatregelenlijst.

Als een apparaat of materiaal in die lijst opgenomen wordt, weten je klanten meteen dat ze een product krijgen waarop ze ISDE kunnen aanvragen.

Hoe pak je het aan?

  • Check of je apparaten en/of isolatiematerialen aan de eisen voldoen

  • Vraag een vermelding aan op een van de lijsten

Investeren in duurzaamheid

Er zijn veel redenen waarom steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemen. Natuurlijk maakt de aanschaf van een zonneboiler een bedrijf niet in een keer duurzaam. Er zijn meerdere manieren om je CO2-voetafdruk te reduceren. En er zijn ook allerlei subsidieregelingen die de transitie naar een duurzaam bedrijf stimuleren. Volop (aantrekkelijke) kansen dus om te investeren in duurzaamheid.

Bron: MKB Servicedesk | Foto: pixable